פתיחת עוסק פטור | איך לפתוח עוסק פטור שלב אחר שלב

פתיחת עוסק פטור

קבלו תוכן אקסלוסיבי כל שבוע, הירשמו לניוזלטר

החוק בישראל קובע חובת הנפקת קבלה בעבור כל שכר עבודה. אם הצלחתם גם אתם לפצח את השיטה ולהרוויח כסף בעבודה מהבית – במאמר הבא נסביר כיצד פותחים תיק עוסק פטור ומהי המשמעות של הפטור. פועלים היום בישראל עסקים רבים במתכונת של עוסק פטור שמוציאים חשבוניות ומנפיקים קבלות באופן יומיומי. 

מעמד של עוסק פטור ניתן לעצמאי שאינו גובה מס ערך מוסף (מע"מ) מלקוחותיו בגין עסקאות. החוק מאפשר התנהלות במסגרת של עוסק פטור (זעיר) לעסקים קטנים שההכנסות השנתיות שלהם אינן עולות על הסכום שקובע החוק. כיום, עוסק פטור רשאי להרוויח עד 100,491 שקלים בשנה. כל אדם שמעוניין להקים עסק עצמאי במתכונת זו נדרש לפתוח תיקים ברשויות בהתאם לחוק. פתיחת התיקים הכרחית להתחלת עבודה, קבלת תקבולים והנפקת קבלות.

תוכן עניינים

מתי אפשר לפתוח עוסק פטור?

החוק בישראל קובע הנחיות ברורות  להקמת והתנהלות שוטפת. עסק יוכל להתנהל במתכונת של עוסק פטור רק בתנאי שמחזור העסקאות שלו אינו עולה על התקרה שנקבעה בחוק. נבהיר שמחזור העסקאות מחושב תוך התייחסות לתשלומים מס, אגרות והוצאות אחרות. אין אפשרות להתנהל כעוסק פטור במקרים של מוסד ללא כוונת רווח, מוסד כספי ומקרים בהם מדובר בעסקה חד פעמית. הגדרה של עסק כעוסק פטור נדרשת רק למטרת התנהלות מול משרדי מע"מ. בעבור משרדי הביטוח הלאומי ומס הכנסה, מדובר בעסק חייב לכל דבר.

בשביל מה צריך להקים עוסק פטור?

כל עסקה שמתבצעת בין קונה למוכר מחויבת בדיווח לרשויות המס. בין אם אתם מרווחים 100,000 שקלים ביום ובין אם מדובר רק ברווח של 30 שקלים, אתם מחויבים על פי חוק בהנפקת קבלות. הקמת עוסק פטור מאפשרת לעסקים קטנים הנפקת קבלות נוחה ומהירה. אפשר לנהל תיק עוסק פטור בעודכם שכירים. מתכונת של עוסק פטור אידאלית בעבור יזמים שמתחילים להרוויח כסף באינטרנט. נדגיש שוב שלא ניתן להנפיק חשבוניות וקבלות או להצהיר על הכנסות ורווחים בהתאם לחוק מבלי להשלים את הליך פתיחת התיק. 

מדריך לפתיחת עוסק פטור

מה ההבדל בין עוסק פטור לבין עוסק מורשה?

ההחלטה האם לפתוח תיק עוסק מורשה או תיק עוסק פטור נקבעת על פי 2 פרמטרים : מחזור ההכנסות וסוג העסק. חשוב לציין שעם שני סוגי העסקים ניתן להנפיק קבלות וחשבוניות. ההבדל העיקרי הוא הפטור שניתן לעוסק הפטור מתשלומי מע"מ. נדגיש שהעוסק המורשה אינו פטור מתשלומי מע"מ גם כאשר מחזור ההכנסות שלו נמוך מהתקרה שנקבעה באותה השנה לעוסק הפטור. 

מחזור ההכנסות של העוסק הפטור יכול להגיע בשנה עד לסכום שח 100,491 שקלים (נכון לשנת 2020). בכל שנה הסכום משתנה בהתאם למדד ובהתאם להחלטה של משרד האוצר. על מנת להמשיך להישאר במעמד של עוסק פטור עליכם להקפיד שלא לעבור את סך ה-100,491 שקלים. 

קיימים תחומי עיסוק בהם לא ניתן להתנהל כעוסק פטור גם כאשר מחזור העסקאות נמוך מהסכום שקבוע בחוק. בעלי מקצועות חופשיים כמו פסיכולוג, שמאי, עורך דין, רואה חשבון, יועץ מס, אדריכל, הנדסאי, רופא, מהנדס, סוחר רכב, טוען רבני וחוקר פרטי, אינם מורשים להתנהל במתכונת של עוסק פטור. גם בתי ספר לנהיגה, בתי ספר פרטיים וגני ילדים (לא פחות מ-5 ילדים) אינם זכאים לפטור ממע"מ.

מה עושה עוסק פטור שעבר את התקרה?

עוסק פטור, שמחזור העסקאות השנתי שלו עובר את הסכום המקסימלי שקבוע בחוק בעבור אותה שנה, נדרש לפנות אל משרדי מע"מ בכדי לשנות את מעמדו ולקבל על עצמו חובות וזכויות בהתאם. בעל העסק נדרש לעקוב אחר ההכנסות וההוצאות ולזהות את הרגע בו עליו להתקדם אל מעמד של עוסק מורשה. 

אלו תיקים צריך לפתוח?

  1. פתיחת תיק במע"מ
  2. פתיחת תיק בביטוח לאומי
  3. פתיחת תיק במס הכנסה

 

נשמע לכם מסובך? אם אתם שונאים בירוקרטיה ומושגים מתחום החשבונאות – התהליך עלול להרתיע אתכם, אך תשמחו לגלות שהוא הרבה פחות מורכב ממה שאתם חושבים. אפשר לסיים את כל ההתנהלות הראשונית מול הרשויות ביום אחד. אופציה נוספת היא שכירת שירותי רואה חשבון או יועץ מס למטרת פתיחת התיק. בעבור פתיחת תיק על ידי מייצג (רואה חשבון) תתבקשו לשלם כ-500 שקלים (אפילו פחות). נציין שנדרשת פגישה שלכם עם המייצג למטרת חתימה על ייפוי כוח. 

1. איך פותחים תיק לעוסק פטור במע"מ?

עוסק פטור אינו חייב לשלם או לגבות מע"מ, אך בכל זאת הוא מחויב לפתוח תיק במשרדי המע"מ. על מנת להתחיל בתהליך יש למלא טופס פתיחת תיק (טופס 821). זהו טופס רישום בו מפורטים הפרטים האישיים של העסק (שם העסק, סוג ההתאגדות), מספר הזהות של בעלי העסק, כתובת מגורים וכתובת העסק, צפי למחזור עסקאות שנתי ועוד. 

בטופס תתבקשו לציין סכום בסעיף של מחזור הכנסות שנתי משוער. מקדמות המס שתשלמו נקבעות בהתאם לסכום שתציינו. ההמלצה היא על דיווח סכום אמתי ומדויק ככל האפשר. לא כדאי להסתיר הכנסות או לשקר לרשויות. חשוב להבין שבמידה ורשמתם סכום נמוך מהסכום שהרווחתם בפועל במהלך השנה – יהיה עליכם להשלים את תשלום המס בתוספת ריבית פיגורים. נבהיר שבמקרים בהם שלמתם מס בעבור סכום גבוה מזה שהרווחתם בפועל – תקבלו בסוף השנה החזר. 

המסמכים הדרושים לפתיחת תיק במע"מ :תעודת זהות, אישור על קיום חשבון בנק, חוזה שכירות או קנייה של המתחם בו פועל העסק (אם יש), מסמכים נוספים המעידים על הקמת העסק. עם טופס הרישום וכל המסמכים הדרושים יש להגיע אל משרד המע"מ האזורי. כדאי להגיע עם טופס הרישום מלא, אך אפשר למלא את הטופס גם במקום. פתיחת תיק במע"מ דרך האינטרנט מתאפשרת רק באמצעות רואה חשבון או יועץ מס. ללא שירות של מייצג אין אפשרות לפתוח תיק אונליין. 

נדגיש שנית שבאופן שוטף העוסק הפטור אינו נדרש בכל התנהלות מול משרד המע"מ. החובה היחידה שלו היא הגשת הצהרה שנתית על גובה ההכנסות. מגישים את ההצהרה הזו אחת לשנה עד ל-31 בינואר. 

2. איך פותחים תיק לעוסק פטור במס הכנסה?

תחילה נבהיר שמס הכנסה ומע"מ הם שני גופים שונים ונפרדים. רבים טועים לחשוב שמדובר באותו הגוף. מס הכנסה הוא מס אותו אנו נדרשים לשלם בעבור ההכנסה החייבת שלנו (הכנסה לאחר ניכוי של ההוצאות המותרות). את פתיחת התיק מתחילים גם כאן במילוי של טופס רישום (טופס 5329). הטופס כולל פרטים אישיים והצהרה על מקורות ההכנסה של העסק. שימו לב שעליכם לציין בטופס את מספר העוסק במע"מ כך שתוכלו לפתוח תיק במס הכנסה רק לאחר שפתחתם תיק במע"מ. 

תשמחו לגלות שבערים רבות משרדי מס הכנסה ממוקמים באותו הבניין יחד עם משרדי המע"מ. הליך פתיחת התיק במס הכנסה יהיה דומה לזה שעברתם במשרדי המע"מ. גם כאן תתבקשו להגיש דוח שמפרט פרטים אישיים ומקורות הכנסה. שימו לב שבעוד את האישור על פתיחת התיק במשרדי המע"מ קבלתם במקום, את האישור הרשמי של מס הכנסה תקבלו בתוך מספר ימים בדואר. לאחר מספר שבועות תקבלו גם פנקס תשלומי מקדמות באמצעותו תתבקשו להסדיר את תשלום מס ההכנסה בהתאם להכנסות המשוערות שדיווחתם עליהן. 

המסמכים הדרושים לפתיחת תיק במס הכנסה : תעודת זהות, מספר תיק במע"מ, חוזה שכירות או קנייה של המתחם בו פועל העסק (אם יש), מסמכים נוספים המעידים על הקמת העסק. עם טופס והמסמכים הנלווים עליכם לגשת אל משרד מס הכנסה הקרוב למקום העסק ולפתוח את התיק. 

3. איך פותחים תיק לעוסק פטור בביטוח הלאומי?

מס ביטוח לאומי הוא מס חובה שמוטל על כל אדם בישראל. חובת התשלום נדרשת לקבלת זכויות שונות עם דגש על שירותי בריאות. התשלום בעבור הביטוח הלאומי הוא למעשה תשלום בעבור ביטוח הבריאות הממלכתי שלנו. את התיק בביטוח הלאומי נפתח לאחר פתיחת התיק במע"מ ובמס הכנסה. על מנת לפתוח התיק יש למלא טופס בקשה (טופס 6101) בו תתבקשו לציין פרטים אישיים ופרטים כמו מועד התחלת הפעילות העסקית, מספר שעות העבודה ועוד.

את התיק בביטוח הלאומי אפשר יהיה לפתוח גם אונליין מבלי להגיע אל המשרדים. נציגי הביטוח הלאומי יקבעו בהתאם לפרטים שתזינו את הסכום החודשי לתשלום. גם את התשלום החודשי אפשר להסדיר אונליין. אם אתם מועסקים גם כשכירים יהיה עליכם לשלם דמי ביטוי לאומי בעבור שתי ההכנסות. רוב העוסקים הפטורים משלמים סכום חודשי קבוע שמשקף את ההכנסה הממוצעת שלהם. בסוף השנה מתבצע חישוב מדויק בהתאם לנתוני הדוח השנתי וניתנים החזרים כספיים במידת הצורך. 

המסמכים הדרושים לפתיחת תיק בביטוח לאומי הם : תעודת זהות, טופס רישום ומסמכים המעידים על פתיחת העסק. את כל המסמכים תתבקשו להביא אל הסניף הקרוב לבית העסק ולפתוח את התיק. 

איך לפתוח עוסק פטור?

מה עושים לאחר פתיחת התיקים?

כעת לאחר שפתחתם את כל 3 התיקים ניתן להתחיל לקבל תקבולים ולהנפיק חשבוניות עסקה וקבלות. דיווח למע"מ על גובה מחזור ההכנסות נדרש אחת לשנה. בתחילת חודש ינואר יהיה עליכם לדווח למע"מ על מחזור ההכנסות של השנה הקודמת. התשלום למס הכנסה נקבע בהתאם לסך ההכנסה החייבת של העסק. החישוב מתבצע לפי מדרגות מס הכנסה. הכנסה חייבת במס היא הסכום שהעסק הרוויח לאחר ניכוי של ההוצאות המוכרות. 

עוסק פטור מתבקש לדווח למס הכנסה באופן חודשי או דו חודשי. בהתאם לסכומים שמדווחים נקבעים תשלומי ההכנסה. במהלך השנה ניתן להגדיל או להקטין את התשלומים. בסוף השנה מחשבים את הסכום המדויק שבעל העסק נדרש לשלם בעבור הכנסותיו ובהתאם מתקבל החזר או נדרש תשלום נוסף. העוסק מחויב להגיש בכל שנה דוח שנתי למס הכנסה בו מפורטות כל ההכנסות וההוצאות. 

במידה וההכנסות השנתיות שלכם תהיינה נמוכות מ-70 אלף שקלים, סביר להניח שלא תחויבו כלל במס הכנסה. נציין שבדיקת סך כל ההכנסות שלכם בשנה כוללת גם את ההכנסות של בן/בת הזוג (אם יש). 

ממש כמו עובד שכיר, גם העוסק הפטור נדרש בתשלומים חודשיים לביטוח לאומי. התשלום נקבע בהתאם לדיווח גובה ההכנסות. בסוף השנה הסכום ששולם נבחן מול ההכנסה החייבת ובהתאם נקבעת חובת השלמת תשלום או קבלת החזר. 

עוסק פטור

מה עוד כדאי לדעת לפני שפותחים עוסק פטור?

מחזור העסקאות השנתי (הסכום המקסימלי שאפשר להרוויח) מתעדכן בהתאם לשינויים במדד המחירים לצרכן. אין אפשרות לפתוח את התיקים במס הכנסה ובמע"מ באופן דיגיטלי ללא ייצוג של רואה חשבון או יועץ מס, אך דווקא כן ניתן להגיש את הדוחות ולבצע את הדיווחים באופן עצמאי. מספר תיק העוסק הפטור יהיה מספר תעודת הזהות שלכם. החל משנת 2017 כל העצמאים במדינת ישראל נדרשים לנהל חיסכון פנסיוני תואם הכנסה. 

כעוסקים פטורים נרצה להציג מחזור רווחים נמוך ככל האפשר. סכום נמוך = תשלום מס נמוך. אולם, ממש לא כדאי להסתיר הכנסות או להעביר דיווחים שקריים לרשויות המס. הקפידו לנהל רישום מדויק של הכנסות והוצאות ולעקוב אחר הוצאות שקשורות לעסק. בכל פעם בה יש לכם הוצאה כספית שקשורה לעסק חשוב לשמור את הקבלה ולרשום את ההוצאה בקלסר ההוצאות. 

אלו הוצאות מוכרות למס הכנסה?

כל הוצאה שמשמשת לייצור הכנסות מוכרת כהוצאה שאפשר יהיה לקזז מהרווח הכולל של העסק. יחד עם זאת, חשוב להבין שהוצאות שמוגדרות גם כפרטיות וגם כעסקיות מוכרות רק באופן חלקי. כך למשל, חשבונות טלפון, בתי קפה, חניות, ביגוד מקצועי, נסיעות לחו"ל וכן הלאה, מוכרות באופן חלקי בלבד. יש לכם זכות מלאה לקבל הכרה בעבור ההוצאות הללו כך שכדאי לשמור את הקבלות ולהגיש אותן בדיווח השנתי.

 

את העוסק הפטור שלכם תוכלו לנהל במקביל לעבודה נוספת. אפשר להיות גם עצמאי וגם שכיר בו זמנית תוך תיאום מידע עם הרשויות. חשוב לבצע תיאום מס ולחשב נכון את שתי ההכנסות בכדי להימנע מתשלום גבוה שלא לצורך. הקפידו לנהל רישום קפדני של כל ההכנסות וההוצאות. שמירה על סדר וארגון היא המפתח להתנהלות פיננסית נכונה. עסק קטן שפועל במתכונת של עוסק פטור חייב על פי חוק בהנפקת קבלה בעבור כל הכנסה ממש כמו עוסק מורשה או חברה בע"מ. אם יש לכם שאלות נוספות, פנו אל נציגי הרשויות. עליכם לזכור שאי ידיעה אינה פוטרת אתם מתשלומים שוטפים וקנסות. 

דן
דן
דן הינו היזם של חברת השקדן המתמחה בפיתוח של אסטרטגיות שיווק באינטרנט, בניית אתרים וייזום פרוייקטים מורכבים. דן התחיל את דרכו המקצועית בעולם האינטרנט עוד כשהיה בן 15 ומאז יזם, ייעץ והקים מספר מיזמים מוצלחים בעולמות השיווק לאירועי ספורט בעולם, חברת בניית אתרים מובילה ועוד. כחלק מתפיסת עולמו של דן בתחום ומתוך רצונו להעביר הלאה את נסיונו הרב לאנשים שרוצים לקדם את עתידם בעזרת רכישת ידע פרקטי, דן בנה קורס ייחודי ומקצועי ביותר בעברית לבניית אתרים ונכסים דיגיטליים. את אהבתו לספורט דן מגשים בטיולי גלישת סנובורד וגלישת גלים ברחבי העולם.
מאמרים קשורים
הדרכה חינמית מיזמים מצליחים

אסטרטגיות ודרכי פעולה של יזמים שכבר הצליחו!

למד כיצד להקים עסק לבניית אתרים שמרוויח 5 ספרות כל חודש!
שליחת הטופס מהווה הסכמה להצטרפות לרשימת התפוצה שלנו
הדרכה חינמית:
איך להקים עסק רווחי לבניית אתרים שמרוויח כמה אלפי שקלים בחודש!
שליחת הטופס מהווה הסכמה להצטרפות לרשימת התפוצה שלנו
איך להקים עסק רווחי לבניית אתרים שמרוויח כמה אלפי שקלים בחודש!
שליחת הטופס מהווה הסכמה להצטרפות לרשימת התפוצה שלנו
הירשמו לעדכונים
קבלו אסטרטגיות ודרכי פעולה של יזמים שכבר הצליחו!
שליחת הטופס מהווה הסכמה להצטרפות לרשימת התפוצה שלנו